, , ,

Czekoladowe muffiny

Jako totalne antytalencie kucharskie i osoba unikająca spędzania wolnych chwil w kuchni muszę szczerze przyznać, że przepisy takie jak ten są na wagę złota.

Nie dość, że całość przygotowania zajmuje mniej niż 30 minut, to na dodatek nie zdarzyło mi się, by muffiny się nie udały. A to już nie lada sukces!


Co więcej, te potrójnie czekoladowe muffiny po prostu rozpływają się w ustach! Przekonajcie się sami, a gwarantuję, że nie pożałujecie. Przepis zaczerpnęłam z mojewypieki.com - aczkolwiek zachęcam Was do modyfikowania go według własnego uznania i gustu.

SKŁADNIKI:

  • 225 g mąki przennej
  • 25 g kakao
  • 150g drobnego, brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 100 g mlecznej czekolady (lub białej)
  • 2 duże jajka
  • 300 ml kwaśnej śmietany (18%)
  • 85 g masła (roztopione)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

CO I JAK:

W pierwszej kolejności siekamy czekolady w drobną kostkę. Jeżeli jesteśmy zbyt leniwi możemy posłużyć się drobinkami czekoladowymi albo M&M'sami, chociaż nie będzie to już to samo. Posiekaną czekoladę odstawiamy na bok - będzie nam potrzebna dopiero na samym końcu. Wszystkie "suche" składniki (mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia) mieszamy w jednym naczyniu. W drugim naczyniu ubijamy (roztrzepujemy) zaś jajka, dodajemy śmietanę oraz roztopione masło. Następnie łączymy zawartość obu naczyń i dodajemy posiekaną czekoladę. Istotne jest by po dodaniu czekolady wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

Tak przygotowaną masę należy włożyć do formy do muffinów wyłożonej papierowymi papilotkami - do 3/4 ich wysokości.

PIECZENIE:

Czekoladowe muffiny należy piec w temperaturze 200°C (dolna grzałka) przez około 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może się minimalnie różnić, dlatego już po 15 minutach warto sprawdzić patyczkiem stan babeczek.

Po wyjęciu muffinów z piekarnika i ostudzeniu ich możemy delektować się ich czekoladowym smakiem.


Przepis starcza na 12 - 16 sztuk czekoladowych muffinów.


Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało. :)



Smacznego!

0 komentarze :

Prześlij komentarz